Posts

Current Affairs Quiz – July 12 2019

Current Affairs Quiz – July 12 2019

1. Who has been appointed as Secretary in the Consular, Passport, Visa and Overseas Indian Affairs division?
a) Vivek Unni
b) Vikas Swarup
c) Mohan Vaidhya
d) Aishwarya Dutta

Click here to View Answer

Answer b) Vikas Swarup . India’s current High Commissioner to Canada Vikas Swarup has been appointed as Secretary in the Consular, Passport, Visa and Overseas Indian Affairs division, with effect from August 1.

2. India Holds First Ever Artificial Limb Fitment Camp in ________.
a) Tanzania
b) Brazil
c) Mexico
d) Italy

Click here to View Answer

Answer a) Tanzania.The doctrine of Humanity, India offering to the world since long ago through ‘actions’. The six-week-long Artificial Limb Fitment Camp in Tanzania which benefited over 500 differently abled Tanzanians.

3. Amrabad Tiger Reserve is located at_______.
a) Madhya Pradesh
b) Maharastra
c) Sikkim
d) Telangana

Click here to View Answer

Answer d) Telangana. The Union Ministry of Environment and Forests (MoEF) has recommended for the survey and exploration of uranium in Amrabad Tiger Reserve, Telangana.

4. According to WHO, which country has been declared as measles free country?
a) India
b) Indonesia
c) Thailand
d) Sri Lanka

Click here to View Answer

Answer d) Sri Lanka. The World Health Organization (WHO) Wednesday said that Sri Lanka had successfully eliminated measles from the island country. The WHO praised Sri Lanka’s achievement in a statement at a time when measles cases were increasing globally.

5. India’s first elephant rehabilitation centre is located at__________.
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Kerala
d) Manipur

Click here to View Answer

Answer c) Kerala. The Kerala government is working to set up the country’s first elephant rehabilitation centre in Kottoor, an ecotourism village near the state capital Thiruvananthapuram.

6. According to UN Report, Overall Homicide Rate is ______ in India.
a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) 20%

Click here to View Answer

Answer b) 10%. The overall homicide rate in India has decreased by 10 per cent over a period of six years till 2015 but the trend increased “noticeably” in some northern states, according to a UN report.

7. National Simplicity Day is celebrated on ____________.
a) 10 July
b) 12 July
c) 03 August
d) 10 Augus

Click here to View Answer

Answer b) 12 July. National Simplicity Day is observed in honour of the birthday of Henry David Thoreau, He encourages to step back and look the ways to simplify life in such a busy lifestyle. This provide us an opportunity to eliminate the unnecessary burdens that weigh us down.

8. Who is the CEO of Amazon?
a) John Williams
b) Sam Anderson
c) Mark Zukerberg
d) Jeff Bezos

Click here to View Answer

Answer d) Jeff Bezos. US-based e-commerce giant Amazon has made an equity investment of ₹51 crore in QDigi, an after-sales support company for electronic products. QDigi is a subsidiary of Quess Corp, a Bengaluru-based listed business services firm.

9. Who is the CM of Odisha?
a) Naveen Patnaik
b) Arun Jaitley
c) Karan Chand
d) P Jaishankar

Click here to View Answer

Answer a) Naveen Patnaik. The state government on Monday informed the Orissa High Court that it has implemented the Centre’s Witness Protection Scheme-2018.

Post Views: 3


Leave a Reply :

* Your email address will not be published.