Posts

Current Affairs Quiz – July 10 2019

Current Affairs Quiz – July 10 2019

1. UNMISS is associated with which country?
a) South Sudan
b) Washington
c) Kenya
d) Algeria

Click here to View Answer

Answer a) South Sudan. Lieutenant General Shailesh Sadashiv Tinaikar has been newly appointed as the Force Commander of the UN mission in South Sudan.

2. Which Indian Film won NETPAC award in Bucheon film festival?
a) Pink
b) Tolet
c) Gully Boy
d) Kanne Kalaimaney

Click here to View Answer

Answer c) Gully Boy. Film-maker Zoya Akhtar’s directorial ‘Gully Boy’ won the Network for the Promotion of Asian Cinema (NETPAC) Award at the 23rd Bucheon International Fantastic Film Festival (BIFAN) in South Korea.

3. Which State government has planning to make HIV tests mandatory before the registration of marriages?
a) Kerala
b) Goa
c) Pondicherrry
d) Diu and Daman

Click here to View Answer

Answer b) Goa. Goa State government is planning to make HIV tests mandatory before the registration of marriages.

4. Who has been appointed in Civil Aviation as the new Director General?
a) Hardik Ram
b) Arun Kumar
c) Kamal Nath
d) Vijender Singh

Click here to View Answer

Answer b) Arun Kumar. Appointments Committee of Cabinet headed by Prime Minister Narendra Modi has approved appointment of Arun Kumar, Additional Secretary and Financial Advisor, to Union Ministry of Civil Aviation as the new Director General (DG).

5. Which railway zone won Best Innovation Award for Plan Bee?
a) Southern Railway
b) North central Railway
c) South Western Railway
d) Northeast Frontier Railway

Click here to View Answer

Answer d) Northeast Frontier Railway. A unique strategy adopted by Northeast Frontier Railway (NFR) called ‘Plan Bee’ to keep wild elephants away from train tracks has won the ‘Best Innovation Award’ in Indian Railways for the 2018-19 fiscal. The prize is awarded by Indian Railways and comprises of a citation and a cash award of Rs.3 lakh.

6. National Museum of Indian Cinema’s news bulletin launched in____________.
a) New Delhi
b) Hyderabad
c) Chennai
d) Mumbai

Click here to View Answer

Answer d) Mumbai. A fortnightly bulletin of the National Museum of Indian Cinema as “NMIC Bulletin“, brought out by the Films Division was launched in Mumbai, Maharashtra.

7. A.U. Celestine is passed away at 73, is associated with___________.
a) Cricket
b) Hockey
c) Foot Ball
d) None of these

Click here to View Answer

Answer c) Foot Ball. Former India goalkeeper AU Celestine died in Chennai after a brief illness, his family said. He was 73 and is survived by his wife and son. Celestine passed away at a hospital.

8. Who has been appointed as CMD, Bharat Heavy Electricals Ltd. (BHEL)?
a) Nalin Singhal
b) Nitin Gupta
c) Trivedi Moyal
d) Abubuvker Aslam

Click here to View Answer

Answer a) Nalin Singhal. The ACC has reportedly approved the appointment of Dr. Nalin Singhal for the post of Chairman and Managing Director (CMD), Bharat Heavy Electricals Ltd. (BHEL) Presently Dr. Singhal is serving as CMD CEL.

9. Who is the 1st Indian won 100m gold at World University Games?
a) PV Sindhu
b) Dutee Chand
c) Hima Das
d) Mirabai CHannu

Click here to View Answer

Answer b) Dutee Chand. Sprinter Dutee Chand bagged gold medal in the women’s 100-metre event at the 30th World University Games in Italy’s Naples, clocking a time of 11.32 seconds.

10. Tarkash is associated with___________.
a) Application
b) Ship
c) Gun
d) Virus

Click here to View Answer

Answer b) Ship. To establish India’s credentials as a net security provider in the Indo-Pacific region, Indian Naval Ship Tarkash reached Tangier in Morocco on Monday for a three-day visit. It is part of an ongoing overseas deployment by the Indian Navy to the Mediterranean Sea, Africa and Europe.

11. Toran Yadav, a para-athlete won a silver medals at___________.
a) Athletics
b) Long Jump
c) Yoga
d) Shot Put

Click here to View Answer

Answer c) Yoga. Para-athlete Toran Yadav from chhattisgarh has won 3 silver medals at 4th World Wealth Yoga Championship in Europe. The 19 year old started yoga at the age of 9 and soon was selected to represent India.

 

Post Views: 10


Leave a Reply :

* Your email address will not be published.